PEKINGIN SUOMALAISET
Beijing Finns
   Etusivu            Yleistä

PEKINGIN SUOMALAISET - BEIJING FINNS
Suomalaiset Pekingissä ovat suurimmaksi osaksi suomalaisten yritysten lähettämiä työntekijöitä. Toki joukossa on myös opiskelijoita ja muutama maahan tiukemmin jo vakiintunut, mutta koska Kiina ei ole immigraatiomaa, suoranaisia maahanmuuttajia ei ole.
 
Suomalaisia on ollut enemmän vähemmän vakinaisesti Pekingissä 80-luvulta lähtien. Nykyinen aikuisten määrä on parin kolmen sadan paikkeilla, loput lapsia, joten karkeasti viitisen sataa suomalaista toimii Pekingissä tai lähialueilla. Suomalainen yhteisö on ollut vuosien varrella melko kiinteä. Yhdessä on järjestetty säännöllisiä joulu- ja kevätjuhlia, pelattu sählyä, tikkaa ja mahjongia sekä järjestetty retkiä ja muuta toimintaa. Suomalaisen yhteisön tuki on ollut kuitenkin merkittävä varsinkin uusille muuttajille, sillä kieli- ja kulttuuri aiheuttavat monelle tulijalle melkoisen kynnyksen sopeutumiseen. Uuteen kulttuuriin muutettaessa ei ole helppoa kun totutut arjen rutiinit lakkaavat toimista ja mitään itsestään selvyyksiä ei ole. Energiaa kuluu runsaasti "pikkujuttujakin" hoitaessa. Jo pitempään paikan päällä asuneet ovat perinteisesti ottaneet tulokkaat siipiensä suojaan neuvoen, miten elämän pikku kiemuroissa ja aasialaisessa arjessa selvitään. Kaikille Pekingiin muuttaville ja uusille tulokkaille suosittelemmekin yhteyden ottamista sekä oman yrityksen Pekingissä asuviin muihin perheisiin tai pariskuntiin sekä rohkeasti vaikka tämän sivun webbimastereihin. Pekingin huimaa vauhtia muuttuvassa ympäristössä, kukaan ei tiedä vastausta kaikkeen, mutta yleensä ainakin hyvää seuraa ja apuakin löytyy.
 
YHTEISTOIMINTAA
Pekingin suomalaiset ovat aktiivista porukkaa: Säännöllisiä tapaamisia varsinkin puolisopestiläisille järjestetään vapaaehtoisvoimin aina tiistaisin (kts. lisää Ajankohtaista-Toimintatiistait). Perinteisesti olemme ainakin kerran vuodessa kiivenneet muurilla, tehneet retkiä vuoristoon ja laaksoihin sekä parhaisiin nähtävyyksiin, tutustuneet antiikkiin, koruihin, taiteeseen, kulttuuriperinteisiin, shoppailleet uusissa ostoskeskuksissa, kangasmarkkinoilla ja kirpputoreilla, edistäneet sauvakävelyä, laskettelua ja muita liikuntaharrastuksia, kokeilleet hemmottelupaikkoja kuten kylpylöitä tai kuumia lähteitä sekä testanneet ravintoloita. Koteihimme olemme lisäksi kutsuneet myyjiä, räätäleitä ja mattokauppiaita sekä erikoisalojen ammattilaisia aina värianalyytikoista ja mallimestareista Kiinan kulttuurin tuntijoihin. Jos jollakulla on ollut idea, olemme yhteisvoimin yrittäneet toteuttaa sen. Pekingissä on diversiteettiä ja mahdollisuuksia. Parhaat ideat ovat kerhoutuneet kuten jääkiekkoseura, harrikkakerho, lasten iltapäiväkerho, sählyjengi, (ainakin aika-ajoin) suomalainen bändi (kukapa unohtaisi legendaarisia Saitsie, Primahatsu sekä Jaakko Salmi & Kultaiset munat kokoonpanoja) sekä Nicevoice -kuoro. Yhdessä on myös opiskeltu traditionaalista kiinalaista lääketiedettä yliopiston kurssilla. Yhdessä tekemällä on syntynyt monille komennusajan parhaita muistoja.

Tervetuloa mukaan!
 
TRADITIOT
Pekingin Suomalaisille on muodostunut tietyt vuodesta toiseen toistuvat traditiot, nimimerkillä "Aina on aihetta juhlaan". Tämä on toki vain suuntaa antava lista ja uusille traditioille on aina sijaa.

Keväällä
 • Pääsiäishartaus (Lähettilään residenssi)
 • Vappujuhlat (Take5)
 • Lippujuhla (Lähettilään residenssi)
 • Hulvaton kevätjuhla (eri paikoissa)

Syksyllä
 • Rapukekkerit (Take5)
 • Itsenäisyyspäiväjuhlat ja -jatkot (Lähettilään residenssi ja jatkot Take5)
 • Suomalainen joulubasaari (osana WAB-koulun hyväntekeväisyysmyyjäisiä)
 • Hulvattomampi Joulujuhla (eri paikoissa)
 • Kauneimmat joululaulut/jouluhartaus (Lähettilään residenssi)
Tuoreimpia traditioita ovat kokoontumiset shampanjabrunssille äitienpäivänä, naisten päivänä tai yhteisiin läksiäisiin.

Pekingin suomalaisen yhteisön perinteisiin kuuluu myös uusista tulokkaista huolehtiminen. Uusista tulokkaista emme saa kuitenkaan tietoa, ellei ilmoittaudu yhteistietolistoille (kts. alla). Kysymyksiä voi lähettää vaikkapa jo ennen muuttoa esimerkiksi näiden sivujen ylläpitäjille eli webbimastereille.
 
 
SUOMALAISET - LISTAT
Suomalaisista ylläpidetään kolmea listaa:
 1. Suomen Suurlähetystö; rekisteröityminen kriisitilanteita varten. Käy lähetystön omilla www-sivuilla (www.finland.cn) saat ohjeet ja lomakkeen suoraan sieltä. Huolimatta siitä, että olet komennuksella/asut Kiinassa lyhyen ajan (viikosta muutamaan kuukauteen), suosittelemme, että ilmoittaudut Suomen lähetystöön sekä luonnollisesti kun olet muuttamassa pois maasta, ilmoitat lähdöstäsi. Lähetystö lähettää lomakkeella antamaasi e-mail-osoitteeseen mm. uutiskatsauksia, virallisia tiedotuksia ja kutsuja joihinkin tilaisuuksiin.
 2. Suomalaisten ”vapaa-ajan-lista", jota ylläpitää kontakteista vastaava: (kontaktit(at-merkki)pekinginsuomalaiset.fi). Ylläpidettäviä tietoja ovat nimi, puhelin, e-mail-osoite, asuinalue, yritys/koulu, lasten nimet ja syntymävuodet. Tälle listalle voit listautua lähettämällä yllä mainitut tiedot kontakteista vastaavalle. Vapaa-ajanlista on tarkoitettu vain Pekingissä asuville ja/tai Pekingiin muuttaville suomalaisille yhteydenpidon helpottamiseksi. Listassa olevia tietoja ei jaeta ulkopuolisille ja pyydämme kaikkia listalla olevia myös toimimaan samoin. Vaikka Kiinassa ei Suomen vastaavaa henkilötietolakia olekaan, toimimme lain hengen mukaisesti ja hyviä tapoja noudattaen. Kyseisen listan ja siihen perustuvat tilastot saat käyttöösi vain sitä henkilökohtaisesti pyytämällä.
 3. Pekingin Suomalaisilla on oma Yahoogroup, Beijingfinns. Rekisteröitymällä pääset mukaan postituslistalle, jolle lähetetään tapahtumakalenterin tiedotteita ja suomalaisyhteisön aktiviteetteihin liittyviä asioita, kuten tietoja toimintatiistaista. Myös Suurlähetystö käyttää postituslistaa ”epävirallisiin” tiedotuksiinsa. Määrittele group:ssa omiin tietoihin se e-mail-osoite, johon haluat nämä postit lähetettävän. Yahoogroupissa pääset lukemaan myös vanhoja Pekingin Ankkoja ja aiemmin ryhmälle lähetettyjä viestejä. Liittyä voit osoitteessa http://groups.yahoo.com/group/beijingfinns/  tai pyytämällä kutsua kontakteista vastaavalta. Ryhmä on tarkoitettu vain Pekingissä asuville Suomalaisille. Liittyminen vaatii hyväksynnän ryhmästä vastaavalta henkilöltä.  
HUOM! Kun olette rekisteröityneet Beijingfinns-yahoogroupiin, pitäkää tunnuksenne tallessa myöhempiä e-mail-osoitteiden vaihtoja silmällä pitäen. Jokainen voi itse päivittää e-mail-osoitteensa omissa tiedoissaan. Mikäli tunnukset eivät ole tallessa, voi yhteystietolistan ylläpitäjä ensin poistaa vanhat tunnuksesi ja sen jälkeen lähettää Sinulle uuden kutsun liittyä listalle.
 
HUOM! Pekingissä asuville suosittelemme henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen avaamista mahdollisen työpaikan sähköpostiosoitteen lisäksi. Monien yritysten sähköpostien palomuurit ja turvasuojat blokkaavat tiedotteet sekä joukkokirjeet ja tällöin suomalaisten käyttämän Beijingfinns Yahoogroupin tai lähetystön tiedotukset eivät pääse läpi. Joskus olisi kuitenkin tarpeellista tavoittaa kaikki Pekingissä tai lähiseuduilla asuvat suomalaiset. Tällaisia tarpeita syntyy mm. turva-, kulkutauti-, panepidemia, muu luonnon mullistus -asioissa, joista Pekingissä on kokemusta mm. japanilaisen aivokuume-epidemian, SARSin ja tällä hetkellä seurattavan lintuinfluenssan osalta.
 

 
 
 
LINKKEJÄ
www.expatrium.fi : Expatrium lehden ylläpitämä sivut. Mm. vilkas keskustelupalsta (klubi). Lehden tilaajille mahdollisuus päästä laajempiin tietoarkistoihin. Muut osiot ilmaiset, mutta vaatii kirjautumisen.
www.returnticket.net : suomalainen expatrium sivusto
www.suomi-seura.fi : maailmalla olevien, sinne lähtevien ja sieltä palaavien suomalaisten etu-, asiantuntija- ja palvelujärjestö
www.travelcargo.fi : Airport Travel Cargo Finland Oy, rahtipalveluja mm. yksityishenkilöill
www.xpat-klubi.fi : suomalainen expat sivusto
www.ulkosuomalainen.com :  (tietoa mm. maittain)